Компютри изработват зъби по целия свят, включително и в България. Ето как се случва това. За целта се създават специални машини, наподобяващи фрез апарати. Тези машини, разбира се, са далеч по-сложни и съчетават в себе си едновременно компютър, фрез апарата и сканиращи устройства. Машината сканира отпечатък или модел, отлят от устата на пациента, или пък сканира директно в устата на пациента, без да е нужно да се взима отпечатък. След това от специално приготвени блокчета стоматологична керамика се фрезоват аналогози на коронката или моста.

Нещата почти свършват дотук и човешкия фактор отново излиза на преден план за довършването на цялостната конструкция. Функцията на зъботехника е да покрие изработените от компютъра форми с козметична керамика. От клинична гледна точка, компютърното изработване на коронка или мост не се различава от изработването на обикновена такава. Ролята на зъболекаря е да изпили зъба и да вземе отпечатък (или сканиращ такъв, директно в устата на пациента). След което е на ход компютърът. Понастоящем има и системи, при които зъбите се изработват изцяло от компютър, без да се налага каквато и да било довършителна работа от зъботехник.

И колкото и да е радостен напредъкът на техниката, в този конкретен случай едва ли ще замени човека, майсторството на човешката ръка и изкуството на зъботехника. А ако се чудите, защо тогава е създадена система за изработване на зъби от компютър, ето и отговора – за да се създадат максимално здрави и стабилни във функционално механично отношение зъби. Разбира се, това е и голямо улеснение за всяка зъботехническа лаборатория.