Усложненията в здравето вследствие наднорменото тегло, като увеличен риск от сърдечни заболявания, диабет и дори рак, не са нищо ново. Професионалистите в грижите за здравето често насърчават пациентите да следят теглото си и да са физически активни ежедневно, за да бъдат здрави.

Сега учените откриват и още една полза от добрата физическа форма – здравите зъби и венци.

Специалистите отбелязват, че субектите с тегло в нормата и висока физическа активност страдат по-рядко от пародонтит. Използвайки индекса за телесна маса (ИТМ) и процента мазнини в тялото като мярка за тегло в нормата, както и максималното усвояване на въздуха (VO2max) като мярка за физическа активност, учените сравнили променливите на теглото и активността на хората с резултатите от пародонтологичните изследвания. Онези от субектите с нисък ИТМ и високи нива на физическа активност имали значително по-малко пародонтални проблеми. Пародонтитът, или възпалението на венците, е хроничен процес, който засяга костите и тъканите около зъбите. Пародонтитът е главната причина за загуба на зъби при зрели хора, а изследователите го свързват и с други заболявания, като диабет, сърдечни проблеми и ревматоиден артрит.

Връзката между пародонталното здраве и добрата физическа форма трябва само да стимулира хората максимално да се поддържат. А колкото до грижата за венците, съветите едва ли могат да ви изненадата с нещо – ежедневното четкане и почистване с конец и рутинни посещения при зъболекар.

Нагоре